Investícia do Rod podu sa proste oplatí!
Zobrazí sa: 2021. apríl 12. | Zdroj: Kubuk Dániel | Recenzie

Mnohí sa ma pýtajú, aké preferujem stojany na prúty. Nuž, škála je široká a výber o to ťažší. Samozrejme, že pri výbere rozhoduje stabilita a aj cena jednotlivých stojanov. Preto by som vám rád predstavil lacnejšie aj drahšie verzie. Verím, že moje skúsenosti pomôžu rybárom pri výbere a dokonca si stojan zakúpia aj tí nerozhodní, ktorí dodnes neuvažovali o takejto investícii.

Keď som prišiel loviť na jazero, svoje prúty som umiestnil do Rod podu. Samozrejme, že som musel stojan umiestniť na pevný podklad. Je dôležité, aby bol stabilný. Mať kvalitný podklad je praktické a aj montáž je potom jednoduchšia.

Na Rod pod je potrebné sa pozerať ako na dlhodobú investíciu


Nedávno som sa zúčastnil na dvojdňovom love, takže som si zobral všetky tri typy stojanov, ktoré by som vám rád odprezentoval. Prečo všetky tri? Aby som vám mohol korektne porovnať všetky ich pozitíva i negatíva. Chcel som, aby boli informácie komplexné a pre vás užitočné.

Každý z nás má na Rod pod rôzne požiadavky a iné očakávania


Začnem teda priblížením Rod podu, ktorý vidíte na obrázku Je to Carp Hunter Alfa Rod Pod.

Malá prepravná dĺžka, praktický na prepravu s jednoduchou montážou

Nemôžem povedať, že by ma najviac oslovil. Nechcem tým však povedať, že nie vhodný svojou kvalitou na rybolov. Určite uspokojivo spĺňa potreby priemerného rybára. Ak nelovíte denne, nechodíte na súťaže, či do nerovného terénu, určite je to pre vás dobrá voľba.

Po odbalení máte 4 základné komponenty na stavbu stojana.

Montáž je jednoduchá a o chvíľu môžete stojan použiť. Ramená sú ľahko nastaviteľné, vylepšené, aby vám poskytli rozsiahle použitie pri všetkých nerovnostiach v teréne, či horších poveternostných podmienkach.

Plastovú svorku jednoducho otvorte a nastavte požadovanú dĺžku nôh.

Vďaka materiálu môžete jednoducho nastavovať dĺžku aj pod hladinou!

Stačí uvoľniť skrutky, rozložiť nohy, vložiť stredné stĺpiky a primontovať vidličky na prúty. Trvá to len niekoľko minút. Nesporne existujú aj stabilnejšie stojany, ale tu by som vypichol dizajn, veľkosť a cenu.



Ale poďme teraz o triedu vyššie...
Je tu významný rozdiel v cene, ale zároveň aj vo veľkosti a stabilite. Nasledujúci stojan oproti predošlému ponúka všetko, čo potrebuje profesionálny rybár napr. aj na pretekoch. Toto prevedenie nie je na 2-3, ale na 5 prútov!

Carp Expert Neo Mega Rod Pod je dlhodobým a primeraným spoločníkom pri love.

Nie je to náhoda, že je veľmi populárny. Vďaka svojej skladnosti je ľahko prepraviteľný v puzdre a nezaberá veľa miesta. Vyrobený je v značnej miere z hliníka, preto je výhodná aj jeho hmotnosť.

Na prvý pohľad vyzerá zložený skôr ako puška, než ako rybárske náradie.

Okrem držiaka má masívny dizajn, čo si určite všimnete ako prvé. Držiaky sú v spodnej časti Rod podu, takže pôsobia ako malé. Rozložte ho.

Silné a široké držiaky udržia 5 prútov bez probémov!

Výhodou držiakov je robustný široký dizajn. Prichytenie ramena s vidličkami na prúty zabezpečí stabilitu a prakticky sa spevní pomocou závitov. Následne zabezpečíme aj nohy pomocou bočných pomocných ramien, ktoré rovnako zastabilizujeme závitom. Celá konštrukcia je potom veľmi pevná.

Upevnenie nôh skrutkami je účinné.

Nohy Rod podu sa pohybujú po pevnej dráhe a ich uhol sklonu prispieva k vysokej stabilite.

Stredová os držiaka tyče má riešenie dvojitej skrutky.

Rod pod má prirodzene nastaviteľnú dĺžku a výšku vďaka silným a veľkým skrutkám. Je množstvo variantov ako stojan nastaviť, ale vďaka upevňovacím prvkom netrpí jeho stabilita. Preto sa ho nemusíte báť použíť ani pri silnom vetre.

Jeho rozmery sú pre niekoho nevýhodou.

Ako negatívum by som mohol spomenúť, že je obrovský a zaberá dosť veľký priestor z lovného miesta. Ak máte na rybolov menej miesta, je to problém. Samozrejme, že to záleží od vkusu. Ja nemám problém si nájsť vhodné miesto tak, aby som vedel použiť aj takýto stojan, takže pre mňa osobne jeho rozmery problémom nie sú.

A na záver – aj keď zdvojnásobíte dĺžku nôh, nestrácate na stabilite!


Svoje porovnávanie by som rád ukončil mojím obľúbeným Rod podom, ktorým je Carp Epxpert Neo Giant.

Jednoduché čierne puzdro ukrýva poklad !


V zloženom stave zaberá najväčšie miesto, čo mu možno dokonca vyčítať ako negatívum. A keď sme pri negatívach, spomeniem ešte jedno. Tyče sú pevné a je ich potrebné až násilím vytrhnúť z ich držiaka. Ja s tým problém nemám, ale niekto by to mohol ponímať ako problém. Som si istý, že ak si na to zvyknete, časom to za problém nikto považovať nebude! Prejdime však k pozitívam, pretože tých je viac! Sami uvidíte, že tento stojan je asi najlepšou a najprofesionálnejšou verziou z tejto „rodiny“.

Aj pri ňom máte skôr pocit, že bol určený do vojny ako na rybolov!


Keď si ho postavíte na mólo a pozriete sa naň, až cítite zahriatie pri srdci. Okamžite viete, že ste urobili dobrú investíciu. Každý, kto si zvolí tento typ, nájde si v ňom dokonalého spoločníka na dlhé roky a už ho nebude chcieť vymeniť! Opakujem, má všetko, čo by mal mať!

Na materiáli výrobcovia nešetrili!

Určite vás na prvý pohľad zaujme, že sa počet držiakov prútov znížil z 5 na 4, takže sa vyznačuje výraznou úsporou miesta v porovnaní s bratom Neo Mega. Ramená držiakov sú navyše kratšie, takže stabilita je podľa mojich skúseností vyššia. Zároveň sú však výškovo nastaviteľné, takže výška držiakov sa dá ešte regulovať a zvýšiť.

Stabilita a silné telo sú charakteristické pre najsilnejšieho člena tejto „rodiny“


Nastavenú výšku zaistíte klipom. Na prvý pohľad plast a jednoduchý dizajn. Nie je to však žiaden krehký materiál. Regulácia výšky ramien je dôležitá, čo oceníte určite vo veternom počasí.

Väčšina spojov je tu riešená masívnou skrutkou

Samozrejme, že dĺžka Rod podu má širokú škálu nastavení. Vďaka skrutkám a pevným častiam je však nielen stabilný, ale aj odolný a navyše v peknom dizajne. Celkový vzhľad je naozaj zaujímavý.

Nastaviteľnosť nôh je tiež jedinečná !


Upevnenie nôh bolo vyriešené kvalitnými silnými plastovými svorkami. Zaujímavosťou sú nohy, ktoré majú 3 diely, takže môžu byť nastavené na jasne viditeľnej výške bez straty stability! Môžeme byť jednoducho brilantne prispôsobení podmienkam lovu napr. aj pri silnejšom ťahu.

Keď si porovnáme všetky informácie, je jasné, že pre mňa zostane favoritom Neo Giant. Verím, že som vám poskytol zopár dobrých rád, ktoré vám pomôžu pri výbere vášho stojana na prúty. Verím, že vám bude slúžiť a budete mať z neho rovnakú radosť, keď vám dopomôže ku krásnym úlovkom, ako to bolo v prípade môjho pekného kapra.

Úlovok vytiahnutý blízko brehu z trstiny pri testovaní Neo Mega Rod Podu, ktorý vidíte v pozadí.

Text: Kubuk Dániel

 

CARP EXPERT ROD POD NEO MEGA
165.90 Eur
109.90 Eur
CARP EXPERT ROD POD NEO GIANT
196.90 Eur
156.90 Eur
Wizard MXT Karbón - Práve dorazila najnovšia séria sieťových rybárikov na prívlač
Zobrazí sa: 2023. október 14. | Zdroj: Gergely Katona | Recenzie

Na trhu našich produktů se objevil skvěle zpracovaný a mimořádně praktický sortiment perlových sítí od značky Wizard, který bude potěšením pro každého rybáře, který se věnuje lovu na vlasec nebo lovu na cirkulár. MXT Carbon meracie siete boli špeciálne navrhnuté pre dravé ryby a boli vyrobené z vysoko kvalitných materiálov, aby vyhovovali najvyšším očakávaniam. Boli uvedené do predaja vo 3 rôznych veľkostiach, ktoré...

Unikát medzi feedrovými navijakmi
Zobrazí sa: 2021. september 22. | Zdroj: Martin Balázs | Recenzie

Iba takto je možné nazvať nový navijak Carp Expert Uni Method 6000 Long Cast. Navijak pôsobí na prvý pohľad veľmi elegantne a robustne. Červeno-čierna farba dodáva tomuto navijaku jedinečný vzhľad a upúta nejedného rybára, ktorý sa venuje technike feeder. Rybár ktorý hľadá kvalitný navijak na ďaleké hody nad 100m tak toto je ta správna voľba. Navijak bol vybavený plytkou cievkou aby sa z neho ľahšie odvíjal vlasec a aby bol náhod čo najpresnejší...

SONAR SMART LUCKY LAKER ENERGOTEAM OUTDOOR
Zobrazí sa: 2021. august 12. | Zdroj: Martin Balázs | Recenzie

Výber dobrého lovného miesta je základ úspechu, keď za rozhodneme ísť k vode. Na vodách, ktoré poznáme vieme presne, kde uložiť alebo nahodiť našu montáž, ale čo keď prídeme na vodu, ktorú nepoznáme? Na preskúmanie toho, čo sa nachádza pod vodnou hladinou dobré slúžia nahadzovacie sonary, ktoré sa dajú jednoducho a rýchlo použiť. Jeden takýto praktický sonar predstavila aj firma Energoteam Outdoor a to konkrétne SMART LUCKY LAKER. Tento sonar...

Vo svete modernej kapráriny
Zobrazí sa: 2021. august 03. | Zdroj: Martin Balázs | Recenzie

Vo svete modernej kapráriny chce byť každý šetrný k prírode, aj preto sa zdokonalujú rôzne produkty na trhu. Jeden takýto produkt si predstavíme a to konkrétne ekologické záťaže Go Green od značky Carp Expert,   ktoré sú šetrné k životnému prostrediu. Tieto záťaže sú vyrobené tak, aby neobsahovali wolfrám a olovo ale aby zodpovedali tomu účelu, na ktorý ich potrebujeme. Rozmer a váha týchto záťaži je skoro totožná zo záťažami,...

Ružová tomuto prútu pristane!
Zobrazí sa: 2021. júl 07. | Zdroj: Daniel Kubuk a Alexandra Kiss | Recenzie

Na víkendovej vychádzke ma sprevádzala moja priateľka. Už po ceste sa veľmi tešila, nakoľko mala po prvý raz loviť s vlastným feedrovým prútom Carp Expert Pink Method. Bola to výzva, pretože sa chystala loviť na neznámej vodnej ploche s úplne novým výstrojom, ktorý sa nikdy predtým netestoval na takej veľkej vode.     Prút je 3-dielny s dĺžkou 3,6 m. Má delenú rúčku a určený je na feedrový lov. Jeho vrhacia záťaž je 100-150 g,...

Lov banského jazerného kapra pri prekážkach
Zobrazí sa: 2021. máj 14. | Zdroj: Kristóf Raffer | Recenzie

Ako možno odvodiť z názvu, prešiel som veľmi náročným rybárskym revírom, ktorého hlavnou výzvou bolo uloviť ryby bez straty výstroja. Ale nechcem predbiehať, takže začnem pekne od začiatku. Verím, že vám vďaka môjmu zážitku poskytnem užitočné informácie, ktoré využijú napr. aj športoví rybári loviaci na jazerách alebo podobných vodách, akou je táto. Predpoveď počasia na piatok bola priaznivá, malo byť veľmi pekne a slnečno. Hneď som...