Zakrmovací bombardér z dielne Carp Expert
Zobrazí sa: 2021. máj 04. | Zdroj: Martin Balázs | Recenzie

Každý rybár ma vlastný spôsob lovu a preto je pre rybárov dôležité, aby mali zakrmené svoje miesto dostatočne a presne. V tom im napomáhajú kobry, praky, a v neposlednom rade zakrmovacie udice nazývané taktiež spodové prúty. V tomto článku si predstavíme kvalitnú zakrmovaciu udicu od značky Carp Expert a to konkrétne Carp Expert Spod. Prút je vyrobený z kvalitného karbónu IM12, ktorý je potiahnutý ešte kevlárovým vláknom, čo zaručuje pružnosť a flexibilitu prútu.

Prút je na prvý dotyk veľmi prijemný a tak isto ani vzhľad nezaostáva za jeho kvalitou. Samostatná udica ma 375cm(12,5ft) a vrhaciu záťaž 5lbs, čo robí z tohto prútu doslova katapult na zakrmovanie.

Váha samostatného prútu je 475g, čo vôbec nehrá rolu, keďže je používaný len zriedka. Poslať 10 krát za sebou zakrmovaciu raketu do vody nie je žiadny problém, a zvládne to aj rybár začiatočník.


Ako býva zvykom u kvalitných prútov, tak aj na tomto prúte sú SIC očká, ktoré zaručujú kvalitný chod vlasca pri nahadzovaní. Typické pre prúty na ďaleké hody je, že 1 očko má priemer 50mm, a tak je tomu aj pri tomto prúte. Na konci prútu je rukoväť, ktorá je pogumovaná kvôli lepšiemu úchopu. Prút je ukončený kovovou zátkou, na ktorej je logo značky Carp Expert. 


Ja osobne používam tento prút aj na 3-4 dňovývh výpravách na menšie jazerá alebo na jazerá, kde je zakázané kŕmenie z člnu. Čo sa týka záťaže prútu 5lbs, s kľudným svedomím som do zakrmovacej rakety naložil 200-300g kŕmenia a zakrmoval som na vzdialenosť 100-120m a nebol s tým vôbec problém. Prút výborne pracoval vďaka jeho pružnosti. Zakaždým som si zakŕmil jedno miesto v rozmedzí 5x5m, kde som mal umiestnené aj moje montáže.

Aby bolo moja zostava ešte kvalitnejšia a efektívnejšia, namontoval som na udicu navijak tak isto od značky Carp Expert a to Carp Expert Pro cast 150+. 

Ako už z názvu vyplýva, jedná sa o navijak, ktorý je určený na ďaleké hody a s ktorým sa dá správnou technikou hodu dosiahnuť vzdialenosť aj 150m. Grafitové telo navijaku s hmotnosťou 615g zabezpečuje trvácnosť, na čo sa kladie aj dôraz. Cievka navijáku je kovová a sú na nej umiestnené 2 klipy, aby sme mohli v prípade potreby krmiť 2 úplne odlišná miesta. 

V balení sa nachádza ešte jedna náhradná grafitová cievka. V navijaku je osadených 5+1 ložísk, ktoré zaručujú hladký chod navijáku . Pomalá oscilácia navijaku s prevodom 4.1:1 nám zaručí, že vlasec bude správne uložený a zmestí sa nám ho tam omnoho viac. Na jedno plné otočenie kľučky navinieme 105 cm vlasca .

Navijak je vybavený takzvanou DRAG brzdou, čo znamená, že viem zmeniť brzdnú silu na pol otáčky. To sa hodí hlavne vtedy, keď naviniem viacej, ako by som potreboval. V tom prípade povolím brzdu o pol otáčky a krmnú raketu si stiahnem na požadovanú vzdialenosť, aby sa mi lepšie manipulovalo s celou zostavou.

Túto komplet zostavu som si dosť obľúbil a využívam ju pomerne dosť často. Hlavne keď navštevujem menšie rybníky, kde chodím na pár hodinové vychádzky, alebo kde nie je možne používať čln alebo vyvážaciu loďku. Určite by už táto zostava v mojej rybárskej výbave nemohla chýbať a preto ju stále nosím so sebou v aute.

Set od Carp Expert môžem len odporučiť, či už pre náročnejších rybárov alebo rybárov, ktorí len začínajú. Pomer ceny a kvality je určite porovnateľný aj s inými komerčnými značkami.

Ako sa hovorí, za málo peňazí - veľa muziky, a tak isto je to aj v tomto prípade. Je to určite správna voľba a môžem ju len odporučiť.

Cena za tento komplet sa hýbe niekde medzi 120-140€ , čo si myslím, že nie je až tak veľa za kvalitný prút a naviiak.

Na záver by som chcel ukončiť moju recenziu zostavy Carp Expert Spod a odporučit ju každému rybárovi bez ohľadu na to, aká je jeho metoda lovu kaprov.

Zakrmovací prút by nemal chýbať v žiadnej výbave rybára, hlavne ak sa chceme vyhnúť starostiam s previazávaním prútu, na ktorý sa chystáme loviť, nakoľko je to len strata drahocenného času.

Som si istý, že keď vyskúšate tento set, nebudete ľutovať.

Myslím, že som napísal všetko čo som k zostave Carp Expert spod povedať chcel, tak sa s vami lúčim a vidíme sa pri vode.

 

Za Team Energofish  Martin Balázs

 


Wizard MXT Karbón - Práve dorazila najnovšia séria sieťových rybárikov na prívlač
Zobrazí sa: 2023. október 14. | Zdroj: Gergely Katona | Recenzie

Na trhu našich produktů se objevil skvěle zpracovaný a mimořádně praktický sortiment perlových sítí od značky Wizard, který bude potěšením pro každého rybáře, který se věnuje lovu na vlasec nebo lovu na cirkulár. MXT Carbon meracie siete boli špeciálne navrhnuté pre dravé ryby a boli vyrobené z vysoko kvalitných materiálov, aby vyhovovali najvyšším očakávaniam. Boli uvedené do predaja vo 3 rôznych veľkostiach, ktoré...

Unikát medzi feedrovými navijakmi
Zobrazí sa: 2021. september 22. | Zdroj: Martin Balázs | Recenzie

Iba takto je možné nazvať nový navijak Carp Expert Uni Method 6000 Long Cast. Navijak pôsobí na prvý pohľad veľmi elegantne a robustne. Červeno-čierna farba dodáva tomuto navijaku jedinečný vzhľad a upúta nejedného rybára, ktorý sa venuje technike feeder. Rybár ktorý hľadá kvalitný navijak na ďaleké hody nad 100m tak toto je ta správna voľba. Navijak bol vybavený plytkou cievkou aby sa z neho ľahšie odvíjal vlasec a aby bol náhod čo najpresnejší...

SONAR SMART LUCKY LAKER ENERGOTEAM OUTDOOR
Zobrazí sa: 2021. august 12. | Zdroj: Martin Balázs | Recenzie

Výber dobrého lovného miesta je základ úspechu, keď za rozhodneme ísť k vode. Na vodách, ktoré poznáme vieme presne, kde uložiť alebo nahodiť našu montáž, ale čo keď prídeme na vodu, ktorú nepoznáme? Na preskúmanie toho, čo sa nachádza pod vodnou hladinou dobré slúžia nahadzovacie sonary, ktoré sa dajú jednoducho a rýchlo použiť. Jeden takýto praktický sonar predstavila aj firma Energoteam Outdoor a to konkrétne SMART LUCKY LAKER. Tento sonar...

Vo svete modernej kapráriny
Zobrazí sa: 2021. august 03. | Zdroj: Martin Balázs | Recenzie

Vo svete modernej kapráriny chce byť každý šetrný k prírode, aj preto sa zdokonalujú rôzne produkty na trhu. Jeden takýto produkt si predstavíme a to konkrétne ekologické záťaže Go Green od značky Carp Expert,   ktoré sú šetrné k životnému prostrediu. Tieto záťaže sú vyrobené tak, aby neobsahovali wolfrám a olovo ale aby zodpovedali tomu účelu, na ktorý ich potrebujeme. Rozmer a váha týchto záťaži je skoro totožná zo záťažami,...

Ružová tomuto prútu pristane!
Zobrazí sa: 2021. júl 07. | Zdroj: Daniel Kubuk a Alexandra Kiss | Recenzie

Na víkendovej vychádzke ma sprevádzala moja priateľka. Už po ceste sa veľmi tešila, nakoľko mala po prvý raz loviť s vlastným feedrovým prútom Carp Expert Pink Method. Bola to výzva, pretože sa chystala loviť na neznámej vodnej ploche s úplne novým výstrojom, ktorý sa nikdy predtým netestoval na takej veľkej vode.     Prút je 3-dielny s dĺžkou 3,6 m. Má delenú rúčku a určený je na feedrový lov. Jeho vrhacia záťaž je 100-150 g,...

Lov banského jazerného kapra pri prekážkach
Zobrazí sa: 2021. máj 14. | Zdroj: Kristóf Raffer | Recenzie

Ako možno odvodiť z názvu, prešiel som veľmi náročným rybárskym revírom, ktorého hlavnou výzvou bolo uloviť ryby bez straty výstroja. Ale nechcem predbiehať, takže začnem pekne od začiatku. Verím, že vám vďaka môjmu zážitku poskytnem užitočné informácie, ktoré využijú napr. aj športoví rybári loviaci na jazerách alebo podobných vodách, akou je táto. Predpoveď počasia na piatok bola priaznivá, malo byť veľmi pekne a slnečno. Hneď som...